Szeptembertől új diákigazolvány!

 

Sok diáknak ez volt az utolsó félév, hogy beiratkozáskor az oktatási intézményének Tanulmányi Osztályán pecsétet kapott a papírból készült diákigazolványba. Nagyon sok áldiáknak ez volt az utolsó félév, hogy valamilyen módon érvényesíthette diákigazolványát. Az ebből adódó éves károkról úgy tudni, hogy milliárdos nagyságrendű...volt!?

Február 23-án Magyar Bálint egy sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy az új plasztik kártya alapú diákigazolvány szeptembertől kézzel fogható valósággá válik. A rendszer megvalósítására kiírt pályázatot a CompuWorx Kft. és az Állami Nyomda Rt. nyerte meg, míg a hardver hátteret a Digital Magyarország biztosítja.

 

A felsőoktatásban résztvevő 200.000 hallgató intelligens kártyát (smart card) kap, amelyhez több szolgáltatás és kedvezmény is kapcsolható. Az új diákigazolvány első sorban a hallgatói létet igyekszik majd megkönnyíteni, miután zsebünk lesz könnyebb 995 Ft-al, mivel a hallgatóknak ennyit kell majd fizetni érte. A közoktatásban résztvevő 1,6 millió tanuló 195 Ft-os áron kapja az új diákigazolványt, de ez csak külsejében hasonlít a felsőoktatási testvérére, mivel ezekbe nem lesz chip beültetve. A két kártya színében is eltér egymástól.

 Balra a felsőoktatási diákigazolvány mintája a beültetett intelligens chip-el

Az intézmények március folyamán kapnak egy adatlapot, melyet a hallgatók kitöltve, fényképpel ellátva és az igazolvány árát befizetve visszajuttatnak az intézményhez. Amennyiben az intézmény ezt április végéig elvégzi, és az egyedi azonosítóval ellátott adatlapokat visszajuttatja, úgy a napi 20.000 kártya elkészítésére képes Állami Nyomda Rt. szeptemberre elkészíti az új diákigazolványt.

 

A felsőoktatási változatról érdemes néhány szóval részletesebben is foglalkozni.

Lézergravírozással lesz a kártya anyagába égetve a tulajdonos fényképe, anyaintézménye, neve, lakhelye, állampolgársága, születési helye és ideje (a lányoké is!), valamint a hallgató aláírása! Ez a technológia biztosít a hamisítás ellen, de a chip-be ültetett intelligencia is a biztonságos működést hivatott szolgálni.

A kártyában lévő chip tartalmaz különböző memória részeket, melyekben további adatok tárolhatók nagy biztonsággal, és vannak a chip-ben készpénzhelyettesítő funkciók ellátására alkalmas rekeszek is. A chip sokkal többre képes, mint amire használni fogják első körben. Ez utat enged országos (ösztöndíjhoz való hozzáférés, tandíjbefizetés kezelése) vagy egyetemi körű alkalmazások jövőbeni kifejlesztésére, mint pl. az egyetem területén lévő büfék, fénymásolók vagy jegyzetboltok használata.

A kártyában lévő egyedi azonosító alapján beléptető rendszerek alapjául is szolgálhat a kártya. Biztonságát tekintve B kategóriás biztonsági okmánynak, hatósági igazolványnak számít.

Létrejött egy Diák-Bónusz Kht (Közhasznú Társaság), melynek célja minél több olyan érdekelt felkutatása, akik az új diákigazolványhoz kapcsolódóan valamilyen kedvezményt vagy többletszolgáltatást tudnak biztosítani a diákok részére. A tárgyalások folyamatban vannak, és a következő hónapokban kikristályosodik, hogy milyen előnyökkel jár az új diákigazolvány.

 

Bővebb információ nyerhető a CompuWorx Kft.-től az info@compuworx.hu e-mail címen (ld. még a www.compuworx.hu és www.diakbonusz.com Web címeket is).

Akiket érdekel az intelligens kártyák világa azok a már említett címek mellett felkereshetik az Intelligens Kártya Fórum honlapját is a www.njszt.iif.hu/ikf/ címen, de a különböző keresőgépeket használva is rá lehet találni a smart card témával részletesebben foglalkozó anyagokra!

 

kincses zoli
kzoli@c3.hu
A cikk megjelent a Magyar Narancs X/11. számában - 29. oldal, 1998 március 12.