Intelligens kártya, amit illik tudni rólaUtólag nehéz eldönteni, hogy a különböző ötletek tulajdonosai közül ki volt az igazán első, aki a mai smart card (intelligens kártya) ősét feltalálta. A bejelentett szabványok területén is található olyan eszköz, mely tartalmaz közös vonásokat a jelenlegi intelligens kártyákkal, de az eszköz születési évét mégis 1974-re teszik a szakirodalomban. Ebben az évben jelent meg a francia mérnök Roland Moreno találmányával az integrált áramkörös mikrochip-el. Eleinte még nem volt biztos abban, hogy a mikrochip-et milyen eszközbe ültetné be, mint ahogy manapság sem csak műanyag lapkába ültetik. Végül maradt a bankkártya méret (akkoriban egyes bankoknál már régóta működtek különböző bankkártyák, de nem chip-es változatban).
Moreno ötlete alapján egy másik francia - Michel Ugon, ld. www.cardshow.com/people/Michel_Ugon/about.html - 1978-ban mutatta be a francia bankoknak az általa kidolgozott chip-es bankkártyát, és ettől az időponttól indult hódító útjára az intelligens kártya. Ugon később a Francia Becsületrendet is megkapta, és a francia bankok körében ma már természetes az intelligens kártyák alkalmazása.
Itthon sajnálatos módon lassabban terjed ez a technológia, és minden alkalommal meg kell említeni, hogy a telefonkártya nem intelligens kártya! Ezt a tévedést sokszor szaklapok is elkövették.

Az intelligens kártya egy kis számítógép. Rendelkezik saját operációs rendszerrel, RAM, ROM, EEPROM memóriákkal. A fejlettebb példányok beépített kripto-processzort is tartalmaznak, melynek köszönhetően a kártya megszemélyesítésekor (a tulajdonos hozzárendelésekor) beépített eljárások generálják le a korszerű kommunikációban alkalmazott nagy biztonságú kripto-kulcsokat. Manapság léteznek 1024 bit-es RSA kulcsokat generáló intelligens kártyák is. E-mail küldéskor a levél a “kártyán átmenve” kódolódik, majd távozik a címzett felé, így a megfelelően védett memóriában lévő titkos kulcs sohasem hagyja el a kártyát.

Eredményes kutatások folytak a biometria területén, melynek köszönhetően a mai legkorszerűbb intelligens kártyák képesek az egyénre jellemző paraméterek tárolására és azonosítására (szem-írisz, ujjlenyomat, tenyérgeometria), így biztosítva teljes mértékben az eszköz helyett az egyén azonosítását! A korszerű biometriás rendszerek csak az élő ujjat fogadják el…

1984, jelenik meg szemünk előtt az évszám… Természetesen van arra lehetőség, hogy egy ilyen rendszerrel visszaéljenek a mindenkori kormányok, vagy éppen a célzott marketinggel foglalkozó cégek, de ha arra gondolunk, hogy a leendő diákigazolvány esetén is az Adatvédelmi Biztos hivatala megvizsgálja a rendszert, akkor nyugodtabbak lehetünk, és próbáljuk a jó oldalát nézni egy ilyen rendszernek.
A téma iránt érdeklődők kereshetik az Intelligens Kártya Fórumot, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság keretében alakult non-profit szervezetként az intelligens kártyák hazai terjedésének támogatására, az érdekeltek összefogására (ld. www.njszt.iif.hu/ikf/)

kincses zoli
IKF koordinátor, kincses@elte.hu