Üdv a 168 Orának'

Az április 16-i számban megjelent vonalas történet nemcsak a biztosítóval esett meg, hanem még néhány magánszeméllyel és "közülettel" is (amennyire én tudom). Két közületben biztos vagyok:
- az egyik az Arany János Gimnázium, amelynek a bérelt vonalát vágták el a jól képzett Matáv-alvállalkozók;
- a másik mi voltunk, és vagyunk még mindig. Az egy dolog, hogy a három telefonvonalunk közül csak egy élt néhány hétig, az újak bekötése után pedig néhány napig nem mondta be a központ a változást; a legszörnyûbb az volt, hogy az X.25-ös vonalunkat is "elvágták". Egészen pontosan a felújítást végzô alvállalkozó "szak"- emberei nem tudtak mit kezdeni az általuk ismeretlen vonallal, és nem kötöttek be (vagy rossz helyre, rosszul kötöttek, nem tudom).A lényeg az, hogy - miután a nemzetközi kapcsolatainkat három év alatt sikerült átszoktatni a Interneten való adatcserére, az X.25 fölött létesített IP vonalunk csaknem egy hónapig szünetelt (ez az idô például arra éppen elég volt, hogy a nameszerver bufferébôl kiessünk).
Aztán kihúztak ide újabb érpárat, amit azóta sem kötöttek be, újabb modemeket hoztak, de azok csak 9600 bps-t tudnak (ami fölöttébb lassú az IP-hez). Mivel a Matáv a korábban jól müködô állapotot nem tudta visszaállítani, a Petôfi Sándor utcai X.25 központ és a Sas-hegy között egy mûholdas összeköttetés bizonyult a legrövidebbnek, amit - szerencsére - ingyen, de ideiglenesen felállított egy újabb Matáv leánycég (vagy alvállalkozó).
Igy most ott tartunk, hogy a szegény Szeizmológiának saját mûholdas összeköttetése van, mint a nagy nyugati adatközpontoknak ( a legjobb ezek után az lenne, ha már mûholdon vagyunk, hogy ne a Petôfi Sándor utcába, hanem mondjuk valamelyik amszterdami kapcsológépre irányítsuk át a forgalmat.)
Mellesleg, miért éppen egy lengyel gépen van a 168 Ora másik "helye"?
Sok sikert kívánva a cyberújságírásban is.

Üdvözlettel:
Kosztyu Zoltán

Seismological Observatory
H-1112 Budapest Meredek utca 18. Hungary